Hac Nedir? Haccın Önemi
İslamın beş şartından biri olan hac, tüm Müslümanlara farz kılınmıştır. Hacca kimler gidebilir? Hacca kimler gidemez? gibi soruların cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Hac kelimesinin sözlükteki anlamı kastetmek ve yönelmek olduğu bir çok Müslüman tarafından bilinir. Bu duruma fıkıh terimi olarak baktığımız zaman, Hac Mekke şehrinde yer alan Kâbe ve civarında bulunan kutsal yerleri kuralına uygun olarak ziyaret etmek ve burada yapılması şart olan menâsiki yerine getirmek olduğunu söylemeliyiz. Tüm bunların hepsine menâsikü’l-hac nedir.
Hac Müslümanlara Ne Zaman Farz Kılındı?
Hac görevini yerine getirmek isteyen tüm Müslümanlara bu görev hicretin IX. yılında farz kılınmıştır. Müslümanlara Haccın farz olduğu Kur’ân-ı Kerîm ve Sünnet ile bildirilmiştir. Bu görevi yerine getirmek tüm Müslümanların bir borcudur. Gücü yerinde olanların Kâbe’yi ziyaret etmeleri insanlar üzerinde Allah’ın hakkıdır. Peygamber Efendimiz (SAV) Haccın nasıl yapılacağını Müslümanlara göstermiş ve İslamın şartlarından saymıştır.
Hac Kimlere Farzdır?
Sağlık ve maddi yönden herhangi bir sorunu olmayan her Müslüman bu hac görevini ömründe bir defa yerine getirmesi kendisine farz kılınmıştır. İmkanı olan her Müslüman geciktirmeden Hac görevi yerine getirmesi gerekir. Yaşamı boyunca bir defa bu görevi yerine getirmiş olan kişi farzı gerçekleştirmiş olur. Ebû Hanîfe, Ebû Yûsuf, Mâlik ve Ahmed b. Hanbel belirtilen bu gerekli şartlara sahip olan kişiler hac yükümlüsünün bu ibadeti önündeki ilk hac dönemimde yerine getirmesi gerektiğini, sonraki yıllara bırakmasının günah olduğu, hatta bu görevi mazeretsiz olarak uzun süre geciktiren kişinin şahitliğinin kabul edilmeyeceği görüşünde olduğu bildiriliyor. Şâfiî ve İmam Muhammed ise ileride yerine getirmeye planlanması ve eda imkânının normal şartlarda elden çıkması gibi bir endişenin bulunmaması şartıyla haccın bekletilebileceğini bildirmişlerdir. Tüm bunlara rağmen sünnete en uygun olanı hac görevini biran önce yerine getirmek en güzeli olanıdır.